2010. szeptember 30., csütörtök

Narancsos csokoládé mousse

Bejegyezte: Emm dátum: 18:44
Anélkül, hogy tudálékos magyarázásnak tűnjön (csak látom magam előtt, ahogy Glória öribarim felvonja a szemöldökét), a mousse francia szó, habot jelent. Gyakorlatilag ízesített habot értünk rajta. (Ez így elég hülyén hangzik, igaz, a mousse se sokkal jobb.)



Végy:

10 dkg étcsokit (Nekem sikerült szereznem Boci Bársony étcsokit, de tutira jó hozzá bármilyen. A Bocinak talán annyi az erénye, hogy kevésbé keserű, és viszonylag magas a tényleges kakaótartalma)
3 tojást
1-2 evőkanál porcukrot (egyébként teljes mértékben édesszájúság-függő)
egy narancsot
gőzt
ha nincs habverőd, akkor erős karokat

A csokit összetördeltem, és gőz fölött megolvasztottam. Nem kell beletenni se margarint, se olajat, se semmit, nagyon szépen megolvad, nem ég le, és ha jól csinálod, sima lesz mint egy vasalódeszka. (Imádom a hüje hasonlatokat. Tegnap Gergő azt mondta, hogy ,,Jóllaktam, mint egy halastó.." :D - ezek szerint ő nem kevésbé.)

Közben szépen szétválasztottam a tojásokat. Nade! : az eredeti recept azt mondja, hogy vagy 3 nagy tojás, vagy 4 kicsi..(köszikösziszépenköcsögök.) Mint tudjuk, a méret elég relatív, ezért mindenkinek a mértékére van bízva ez a tojás-ügy. Annyit esetleg tudok mondani mérés-ügyben, és Vigyázat, 18+ tartalom (Anya, bocsánat, ha vulgáris leszek, de jó célt szolgálok! Puszi, szeretlek!), hogy bármi, ami eltűnik az én tenyeremben, az kicsinek számít..:D
Szóval hát én 4 tojással csináltam, felvertem a habot, és mikor ilyen félig megvoltam, akkor tettem bele a porcukrot, nem nagyon bírom a túlédeset, így nem sokat. (Tipp: Ha a tojásfehérbé csöpögtetünk egy kis citromlevet, könnyebben lehet felverni!)
Utána lereszeltem a narancshéjat.

Közben megolvadt a csokim, levettem a rezsóról (rájöttem, hogy a rezsó amúgy egy csodálatos szerkezet, és sokkal dizájnosabb, mint a tűzhely. Meg szuperül lehet rá matricákat ragasztgatni is, csak ajánlani tudom.)
Belekevertem a tojássárgáját, a narancshéjat, aztán pedig a tojáshabot.
Addig-addig kell kevergetni, amíg egy összeállt hab nem lesz az egészből. (Nyugalom, az elején egészen úgy tűnik, hogy ez sose nem fog összeállni, de ez aljas hazugság, ki kell tartani a végsőkig.)

Mikor ezzel megvagyunk, akkor pohárba kanalazzuk, ha van szép poharunk, akkor abba,  mert még mutatós is lesz ráadásul. (Itt említeném meg hátrányos, elnyomott helyzetem, és ezúton üzenem, Gergő, hogy ha nem kapok má végre szép poharakat, és nem érdekel, hogy nem tudjuk hol tárolni, nagy bajban leszel, kisöreg.)

Elviekben ennek nagyon jót tesz, ha mondjuk 2 órát hűtőben van, nem is kell lefedni, csak úgy berakjuk, helló, álljál.

És ha jól dolgoztunk, akkor olya könnyű csokis dolgot kapunk, mint pl. a Boci Aero, még a buborékokat is érzed.

Azt már nem is mondom, hogy mennyire finom lett, mert ez meg már természetes. :)

5 megjegyzés on "Narancsos csokoládé mousse"

Glória on 2010. október 1. 1:30 írta...

leszakad a pofám, hogy még mindég nincs poharad. aszittem rég elsimíottad a ügyet. :)

egyDé on 2010. október 1. 8:55 írta...

Lehet hogy óriási tévhitben élek má megin, de egyszer kaptam egy tippet, hogy a tojásfehérje felverését könnyíti, ha teszel bele egy csipet sót meg egy csipet cukrot. Így sikerülni szokott, de lehet hogy a citromlé is jó, és lehet hogy ezek nélkül is tökély lenne :)

Emm on 2010. október 1. 9:40 írta...

Nemnem, Dóri újbarimnak teljes mértékben igaza van, egyetértek, tapstaps, nagyöleléés. :)

egyDé on 2010. október 1. 10:34 írta...

most gondolkodóba ejtettem magam :). vajon erre van tudományos bizonyíték, hogy hogy könnyebb a fehérjekeményítés? Egyszer ha lesz időm, fogok tíz tojást, tíz külön tálba teszem a fehérjéket, és mindegyikbe valami mást szórok, pl sót, cukrot, citromot, narancsot, kaprot, sódert, homokot, madárkakit, a 9.-be beleköpök, a tizedikbe pedig teszek egy kis sárgályát (mert én azt se hiszem el, hogy úgy nem verődik fel). És akkor mindegyiket felverem, aztán majd meglátjuk. :)

Glória on 2010. október 3. 15:44 írta...

hát ecsém, nem is te lennél, ha eztet nem próbálnád ki. :)

 

Emm főz... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez