2010. december 8., szerda

Tonhalas tortilla tekercs (Fekete Dorka)

Bejegyezte: Emm dátum: 10:20 1 megjegyzés
Na baba:

Annak, aki a halászlé, rántott hal és harcsapaprikás szentháromságát szeretné bővíteni karácsonykor.
Kicsit macerás, de a végeredmény 5 perc alatt elfogyott nálunk. Az összes bonyodalom a tészta, de
ez sem vészes és szerintem nem éri meg csillió sok pénzért bolti tortilla lapokat venni.
Szóval a lapok:
  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 3 dl langyos víz
Az összetevőket a víz felével összekeverem, és fokozatosan annyi vizet adok hozzá, amennyit felvesz-tehát, hogy ne betonkeménységű de ne is palacsinta sűrűségű  tészta legyen. Kilisztezett gyúródeszkán tovább dagasztom a tésztát kézzel úgy 10 percig, amíg ruganyos lesz, majd nyolc részre osztom, kis korongokat formálok belőlük, és nedves konyharuhával letakarva 30 percig pihentetem. Ezután 2-3 mm laposra nyújtom őket, és egyenként, közepesen meleg serpenyőben 1-2 perc alatt készre sütöm. Fontos, hogy a serpenyőbe ne tegyünk olajat, addig kell szórakozni vele, amíg kis sötét, pöttyök nem lesznek rajta. Ha kihűl akkor nagyon kemény lesz, összehajtogatni nem lehet, így célszerű 30 másodpercre mikróba tenni, ezután "formázható".

A töltelék mindenki fantáziájára van bízva, én a következőképp csináltam: 2 paradicsom kis kockára vágva, 1 póré karikázva, egy kígyóubi szintén kis kockára, pár salátalevél, egy nagy paprika kis kockáa, vágva, 2 db konzerv tonhal-nem kell a rio mare, mert semmivel sem tud többet, mint a fele annyiért kapható többi tonhalkonzerv.

Fokhagymás citromos szósz:
  • 2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 citrony leve
  • pár levél petrezselyem
  • 2evőkanál olaj
A szósz hozzávalóit összekeverjük.

Összeállítás:

A tortilla lapokra ráhelyezünk, a mérettől függően egy vagy két salátalevelet, rá jöhet a tonhal, majd a zöldségek, végül locsoljuk meg a szósszal és a lapot hajtsuk félbe.

Nagyon finom, szerintem.

Egydé csudás karácsonyi ötlete

Bejegyezte: Emm dátum: 9:43 0 megjegyzés
Tisztelt Főszerkesztő Asszonyom :)

Az alábbi kategóriában indulnék a karácsonyi versenyben:

2. Karácsonyi kreatív ötletek, díszítés, kézzel készített karácsonyfa dísz, ajándéktippek

Szuperszónikus ötletemet nemhogy kitanátam, de meg is valósítottam (reménykedtem, hogy ezért bónusz ajándék is jár:), a végeredményről küldök egy leképet :)

Amennyiben valaki bátorkodna ezt utánam csinálni (nyomiknak is ajánlom, mer eccerű), leírnám a receptetet.

Hozzávalók:
kis szabadidő (ez lehet otthon is, kevésbé stresszes, de legjobb a munkahelyen felhalmozódott unalmas perceket erre fordítani).
egy A4-es lap (már sok is, mer abból vagy 3 ilyen csillicsillag kijön)
nyomtató (ez is lehet otthoni saját költségvetésű, de legjobb a munkahelyi:)
olló
kézügyesség (ettől akár el is tekinthetünk, mer garantált a sikerélmény)
meg kell egy kis ragacs is, mer anélkül szétesik, mint én egy jól átmulatott éjszaka után :)

Leírnám, hogy kell megcsinálni. 
Először is el kell kérni tőlem a mintát, meg a hajtogatási útmutatyót.
Azután egy laza mozdulattal szét kell nézni, hogy nehogy lássa valaki, hogy nem a munkával foglalkozol (ez csak a munkahelyi unatkozókra vonatkozik). Vigyázni kell, mer ha észreveszik, a állásoddal játszol.
Ha tiszta a levegő, gyorsan ki kell nyomtatni, feldarabolni, összehajtogatni, megragasztgatni. Ízlés szerint a tetejére lehet ragasztani egy Emm Főz-t ábrázoló kis rajzot, és má kész is a reklámcsillag.
Lehet emmfőz fát díszíteni vele, vagy emm főz ajándékra tenni, vagy csak simán ezt adni ajiba (ha tényleg nagyon olcsón akarod megúszni a karit). Szóval nagyon praktikusságos.
 
 

Ha valakinek kell a minta, forduljon hozzám a legnagyobb bizalommal, és savazzon. Köszönöm a lehátőséget :)

egy lelkes hódolód:
Egydé

2010. december 6., hétfő

Narancsos-csoki fondant (Orosz Glória)

Bejegyezte: Emm dátum: 12:15 0 megjegyzés
Tisztelt Szerkesztőség!

Szeletrek, és ímhol a recept:

Narancsos-csoki fondant (csak csokifüggőknek!)
  • 100 g vaj
  • kakaópor
  • 100 g min. 70%-os narancsos étcsoki
  • csipetnyi őrült chilli
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 120 g cukor
  • 100 g őrült mandula (esetleg liszt, de inkább mandula)
A sütőt 160 fokra állítjuk, a vajat és a narancsos csokit forrásban lévő víz felett egy kisebb lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a csipetnyi őrült chillit. Addig keverjük, amíg egyenletes masszaszerű lesz, félretesszük.
Az egész tojásokat, a tojássárgáját és a cukrot tegyük egy edénybe, és elektromos habverővel keverjük össze, habosítsuk.
A masszát a hüledező csokikeverékhez adjuk, és elkeverjük. Keverjük hozzá az őrült mandulát (esetleg a lisztet, de tényleg inkább ne azt).

A sütőformákba helyezzük a masszát. Itten több választás van: muffin formák, szuflé forma, muffin formától kicsit nagyobb hőálló edény. Lehet ez a tepsis muffinsütő is, de akkor számolni kell azzal, hogy térdig fog érni a kakaó. 
Mert mivelhogy a terv a következő: egy kis vajat mikróban felolvasztunk, ecsettel kikenjük a formákat. Utána egy percre be a fagyasztóba, majd megint bekenjük a vajjal. Ezután a kakaóval "kilisztezzük". Ha külön formáink vannak, akkor szuper, mert átöntögetjük egyik formából a másikba. De ha egy muffinsütőnk van, sok kis lyukkal, na akkor lesz csupa kakaó minden. De végül is sebaj, marha mókás látvány lesz. (erre esetleg megoldás a muflonpapír, de akkor nem olyan vicces)

Szóval ezután beleöntögetjük a masszát, köbö 6 muflonnyi jön ki ennyi adagból.  

Betoljuk a sütőbe. Állítólag muflon méretnél 8 perc, szuflé formánál 12. Az eredeti recept szerint nem szabad feljönnie, különben muffin lesz belőle. De igazából a következő a teendő: sűrűn nézegessük 6 perc után, hogy mikor keményedik meg a teteje. Hiába nézegetjük, ez akkor történik meg, amikor egyáltalán nem számítunk rá. "Úristen, feljönnek!" csatakiáltással azonnal kapjuk ki, és akkor még elvileg jó. Az eredmény egy kívülről muflonnak tűnő, de belül csodásan forró, narancsillatú csokikrémes barna kis cuki gombóc. Ha szilikonos formában csináltuk, vagy sütőpapíros megoldással, akkor ki is tudjuk venni a formából, és nagyon szép (de még mindig nem vicces). Vaníliás fagyival tálalhatjuk, de magában is nagyon finom. 

Egy normális ember egyszerre egy darabot tud megenni belőle, esetleg kettőt.

2010. december 5., vasárnap

Konyakos csirkemáj (Járdai-Hangácsi Zsófi)

Bejegyezte: Emm dátum: 18:16 0 megjegyzés
  • 1 kg csirkemáj
  • 10-12 szem zöld bors
  • 12-15 szem bors
  • 8 szem borókabogyó
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
  • 5 cl brandy (ennyit ír a recept, de én ajánlom a másfélszeresét:) )
  • 25 dkg baconszalonna
  • 3 dkg vaj

Elkészítés:

A csirkemájakat leöblítjük, lecsepegtetjük, és lehetőség szerint minden hártyát és nem cuki dolgot eltávolítunk róla.
 A szemes borsot és a borókabogyót durvára törjük, így adjuk a májhoz, amit egy üvegtálba teszünk, megszórjuk kevés sóval (tényleg kevés sóval, mert megkeményedik a máj a "több, mint kéne sótól"), a borssal, a borókabogyóval, a kakukkfűvel, majd lazán hozzákeverjük a zöld borsszemeket. Meglocsoljuk a brandyvel, lefedjük, és egy éjszakán/12 órán át a hűtőben érleljük. Ha egy kicsit ínyencebbek vagyunk, akkor egy kis szerecsendiót és gyömbért is lehet keverni a májhoz.
Másnap a sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat). A vajat felolvasztjuk (vigyázat, ha túlhevítjük, megváltozik az íze!). Az őzgerincformát kibéleljük a kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletekkel úgy, hogy végük túllógjon a forma peremén, hogy sütés előtt, ha már a máj is a formában van rá tudjuk hajtogatni a masszára. Kiemeljük a pácléből a májat, kissé lecsepegtetjük(nem kell teljesen lecsepegtetni, nem gond, ha marad egy kis lé rajta), a formába tesszük. Tetejére locsoljuk a vajat, és visszahajtjuk rá a szalonnaszeletek végét. Az őzgerincformát kisebb tepsibe állítjuk, annyi meleg vizet öntünk alá-köré, hogy a „derekáig” érjen, és a sütőben 1 órán át gőzöljük benne a pástétomot. Kivesszük a sütőből, a máj tetejére alufóliát fektetünk, 2 kilónyi súllyal (pl. cukorral, vagy konzervvel) lenyomtatjuk, azaz „tömörítjük”. Hagyjuk egészen kihűlni, majd legalább 12 órára hidegre tesszük.
A hűtés után pirítóssal, petrezselyemzölddel és konyakkal kínáljuk!
Ennek az egyszerű, olcsó ámde annál finomabb előételnek az íze a libamájéval vetekszik:)

Fokhagymaleves parmezánnal (Simonka Péter)

Bejegyezte: Emm dátum: 10:20 0 megjegyzés

44 gerezdes fokhagymaleves parmezánnal



Hozzávalók:

Elkészítés:

- A sütőt melegitsd elő 180 fokra.

- A 26 gerezd pucolatlan fokhagymát tedd tűzálló tálba, locsold meg az olívaolajjal, sózd, borsozd, rázd össze. Szorosan fedd le alufóliával, mehet a sütőbe 45 percre. Puha és aranybarna lesz belül. Hagyd kihűlni, majd nyomd ki a héjukból őket. Tedd félre.

- Olvaszd fel a vajat egy teflonos vagy vastagabb aljú lábasban, tedd rá a vöröshagymát és a kakukkfüvet. Kb. 6 percig dinszteld, majd tedd bele az összes fokhagymát, és még 3 percig főzd-pirítsd össze. Öntsd fel a levessel, fedd le, és kis lángon 20 percig főzd, amíg a fokhagyma megpuhul.

- Turmixold össze, keverd hozzá a tejszint, kóstold, sózd, borsozd (szerintem csak bors). Forrald fel újra, kevergetve, majd leveheted a tűzről.

- 4 tányérba oszd szét a parmezánt, merd rájuk a levest. 1-1 citromgerezdet facsarj rájuk, pikánssá teszi.

- Fogyaszd el jó étvággyal, ha már megdolgoztál vele. :)

Accras- azaz halpuffancs (Simonka Péter)

Bejegyezte: Emm dátum: 10:18 0 megjegyzés

Accras (halpuffancs)

Hozzávalók:

  • 40 dkg tengeri halfilé
  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • fél fej hagyma
  • 1 csokor snidling
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • bors
  • fél csomag sütőpor
  • A sütéshez:
  • olaj

Elkészítés:

A halat apróra vágjuk vagy ledaráljuk. A többi hozzávalót összekeverjük, majd a halat is beletesszük. Ha túl sűrű lenne a massza, kis tejet adhatunk hozzá. 1 órát hűtőben állni hagyjuk. Olajat hevítünk, majd teáskanállal beleszaggatjuk a tésztát, aranyszínűre sütjük. Lecsepegtetjük, papírtörlőre szedjük, majd előételként vagy feltétként tálaljuk. Zöldfűszeres, fokhagymás tejföllel kínálva felséges.

2010. december 3., péntek

Induljon hát a karácsonyi szuperszónikus nyereményjáték! :)

Bejegyezte: Emm dátum: 11:44 0 megjegyzés
Nemsokára itt van a karácsony, ezért úgy döntöttem, hogy kihasználom a fészbuk közösség teremtő erejét, és megpróbálom megajándékozni a tágabb értelemben vett kiscsaládomat is ottan...:)

Sajnos még mindig nem gazdagodtam meg eléggé ahhoz, hogy mindenki kapjon valamit, de ami késik nem múlik..

A játék menete a következő lesz:

2 kategóriában folyik a verseny:

1. Karácsonyi vacsi receptek, forró italok, sütemények (édes-sós)
Gondolom, annyira nem kell magyarázni...Recepteket várok ide a blogba, vagy a melania.kruppa@gmail.com-ra, vmint természetesen a facebookon is lehet nyomulni.
A lényeg, hogy egyszerű, finom, lehetőség szerint ne drága legyen (ha mondjuk vki homár receptet küld, azt megköszönöm, de nem díjazom..:) Azért fontos, mert mindegyik receptet, ami használható, meg szeretném főzni, sütni..;)

2. Karácsonyi kreatív ötletek, díszítés, kézzel készített karácsonyfa dísz, ajándéktippek
Tudom, hogy sokan vagytok, akik annyira nem főznek, viszont nagyon ügyesek meg kreatívak, úgyhogy ez nekik van.:) A fenti követelmények vonatkoznak erre is, vagyis legyen egyszerű, mutatós, és ne kelljen hozzá nagyon extra dolog...

Annyi lenne a kérésem, hogy közvetlenül a Facebookra ne töltsetek semmit, mert úgy követhetetlen és átláthatatlan lesz.
A beérkezett műveket az Emm főz fbuk oldalán, beérkezési sorrendben közzé teszem, és megszavaztatom.:)

Első helyezettet mindkét kategóriában avatunk, a második, harmadik viszont vegyesen lesz!

És akkor a díjak:

1. helyezett: Emmfőz ajándékcsomag* + vmi személyes ajándék (ezen még dolgozik a pr-osztály.)+ egy tálca karácsonyi bonbon (saját készítésű)

2. helyezett: Egy karácsonyi répatorta (saját készítésű)
3. helyezett: Karácsonyi receptes könyv
* bögre, sapkasál, kesznyű, kulcstartó



Úgy tervezem, hogy pontosan 2 hét múlva, azaz 17-én, pénteken 12:00-kor, lezárom a szavazást (muhahaha), hogy még karácsony előtt minden nyerteshez odaérjen az ajándék. :)

Gyerünkgyerünk gyerekek, mókára fel!
 

Emm főz... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez