2012. január 24., kedd

Fahéjas almagombóc (az én saját lekvárommal..:)

Bejegyezte: Emm dátum: 9:20
A palócgulyás mellé nem sokat tanakodtam, hogy mi legyen, hogy legyen, mondom azzal jóllaknak, de kell még vmi desszert, ha mondjuk meg valamelyik nem enné meg a disznaut, akkor meg azé legyen kiadós is. Alapszabály: vendég ne maradjon éhes. Vagy inkább vendég ne maradjon egyáltalán sehogyse. - jó, ez csak az én alapszabályom, mások gondolom, normálisak.
Úgy voltam vele, hogy ez jó lesz, ha nem sikerül, akkor meg annyi meg egy bambi. Nem titkolt szándékom volt, hogy a lekvárhoz főzök, vagyis valami olyat, amit narancslekvárral lehet enni. Így is gugliztam ki ezt itt, nem mellesleg szuper az a blog, jó kis székely receptek vannak ottan: Ottis főz (Ez volt itt a reklám helye.)


Még délután összeraktam a gombócot, hogy már ne kelljen vele délután pöcsölni, ami ezekből a dolgokból áll össze, jobb esetben. (Az enyimé nem az volt, de ezt később részletezem..:D)

1 kg alma
5 dkg vaj
2 tojás
20 dkg búzadara
2 dl tej
5 dkg cukor

zsemlemorzsa
fahéj

Az almát kicsi darabokra vágjuk, mondjuk úgy mint egy hagymát, de  ha lehet, meg van hozzá kapacitás, meg türelem, meg kedv, akkor akár apróbbra is. Megszórjuk fahéjjal, várhat.

Közben az olvasztott vajat a darával, a tejjel meg a cukorral, plusz a tojásokkal kikeverjük, teszünk bele egy csipet sót, meg a zalmát és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy összeálljon. No, ez is várhat.

Ekkor érkezik el a főzés pillanata, amit csak akkor, és csak is akkor lehet megejteni, nincs annyi felkiáltójel a világon, ami most ide elég lenne, ha a víz úgy forr, hogy majd' kiforr a fazékból. Különben úgy jártok mint én...:
Víz forr, 5 gombóc egy kör, mehet. Ühümühüm..öröm volt nézni, úgy mállott szét a egész, wc. Talán nem volt elég ,,lobogó" a víz? (Jóvanmá, a lobogót szokták használni a nagyok, én meg ma má' 26 lettem, fel lettem jogosítva.)
Ok, második kör egy próbagombóc. (Raktam még bele zsemlemorzsát, hátha.) Semmi változás.
Ok, akkor segélyhívás, anya. Tegyél még bele lisztet! Liszteeeeet, méééég?? Egy deka sincs benne. Niiiihiiincs?? (Totális pánik)
Ok, akkor még egy tojás, megaliszt, megmeg zsemlemorzsa. Próbagombóc 3.0.
Egyben maradt, nem omlott, fél perc alatt megfőtt. Aztán meg ráment a bunda, olaj meg zsemlemorzsa. :)
Sóhaj. És a zíze. Gergő szerint élete gombóca. Szerintem meg életem utolsó gombóca. Már ami az idegeimet illeti.

Nézzétek csak, Gergő lesben állt és képezett, a gombócok meg pózoltak:



Ömmm..szülinapom van. Rengeteg üzenetet, jókívánságot, smst, hívást, dalt kaptam, tán meg se érdemlem. Mindenkinek, külön és egyben is, nagyon-nagyon szépen, szívből köszönöm.
Megragadnám az alkalmat, hogy Anyának átadjam a ,,Világ legfinomabb tortája készítője" címet. Anya, szeretlek. :)
Mégis..ha döntenem kellene, hogy mit szeretnék, a világ összes ajándékát, összes jókívánságát, vagy azt, hogy az az egy, egyetlenegy ember felköszönthessen, aki szívemnek olyan kedves, és már nem teheti, akkor azt választanám. Azt az embert, akit fél éve már a csak a szívemmel látok, a szememmel nem. És aki az egyik, akinek köszönhetem, hogy egyáltalán a világon vagyok. Apa, szeretlek és nagyon hiányzol.

6 megjegyzés on "Fahéjas almagombóc (az én saját lekvárommal..:)"

hótündérkirálylány on 2012. január 24. 10:24 írta...

boldog születésnapot Emm :) talántalán a hétvégén elkészül a konyhám és akkor végre kipróbálhatom az eddigi recepteket :) nem mellesleg imádom a blogod, borulok mindig :)

Emm on 2012. január 24. 10:28 írta...

Köszönöm szépen! És köszönöm szépen a dícséretet is, de csak mondom, hogy a konyha hiánya ne riasszon vissza, mer képzejjed, egy évig úgy főztem, hogy rezsón. Az volt ám csak a szép idő..:D

hótündérkirálylány on 2012. január 24. 10:57 írta...

:D gondolom milyen kalandos lehetett! én lassan öt hónapja nélkülözöm, ez idő alatt a salátagyárolás mestere lettem, na meg a kókuszgolyó is megy iszonyatosan szépen csendben a mosógép tetején, mint munkapult :) szép napot meg minden jót, készülj fel ez a huszonhat nagyon rafkós :)

Emm on 2012. január 24. 11:06 írta...

jajj, hát abban én is profi voltam! :D
Rafkóóós? A 25 konkrét szar volt, annál már csak jobb lehet! :)

adrus on 2012. január 24. 12:08 írta...

boldooog szülinapoot:) eperpannánál is írtam,de azt hátha nem látod már:)) imáááádom ezt a receptet, remélem tesóm (hótündér) tényleg megcsinálja, vagy ha más nem, én állok neki, de valahogy meglesz az tuti :D puszillak!:)

Emm on 2012. január 24. 12:10 írta...

Láttam, és könnyekig hatódtam, annyira édik vagytok..:) :'( szipp.

 

Emm főz... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez