2012. február 10., péntek

Francia hagymaleves cipóban, sajttal

Bejegyezte: Emm dátum: 9:11
Namármost az van, hogy egy harisnyanadrágban, plusz kettő zokniban, egy derékmelegítőben és 2 pulcsiban,valamint nadrágban persze kockára vagyok fagyva, fájnak a mikiegér füleim és kivannak a idegeim. Szeretem a telet, téli jány vagyok, de ez azért mégis csak túlzás. Plusz a Gergő nem egy fűtő, ,,Szelermem, fázok.", ,,Akkor tornázzá'", attól félek, hogy beköszönt a hivatalos március 1., és még a radiátorokat is leszereli. Ennek ellenére döntöttem úgy, hogy megmelengetem a szívit, mer már legalább egy hónapja nyíg nekem hagymalevesé', mikor is felfedezte, hogy a kelleténél több hagymát tárolok otthon. Cipóból viszont lényegesen kevesebbet (nem, nem cipőből, abból van egy pár, vagyis nem, egy párnál azért több.Nagy szívfájdalmam, hogy van egy gyönyörű, Gergő szerint ,,pornós" cipőm, de még olyan szar talpat...gyönyörű a cipő, pettyes, tüllös, ehhez képest meg olyan a talp kiképzése, hogy az embert a sírás kerülgeti fél méter megtétele után, hátkösziszépen, úgyhogy csak ottan van, nézetegem. Meg amúgy is tél van, ha valakinek nem tűnt volna fel.) Ha már cipónál tartunk.
Cipót szerezni azt hittem, mindennapos dolog, de legalábbis nem lehetetlen, hát tévedtem persze. Bemegyek a Sparba, jónapotelnézést, cipó van? Erre olyan elegáns, egyszerű nemet kaptam, hogy a vérnyomásom felszökött, és csak álltam megrökönyödve, mint Orbán a puccskísérlet miatt. Én azé csak szétnézek, és lássanak csodát, rögtön két cipó. Hát mondom, azonnal nőjön kecskefejem, ha ezt értem. Jónapotelnézést, az ott nem cipó? JA,DE! (hosszú sípszó, valószínűleg még az ükanyja is csuklott.)
Mindegymá, lenyugodtak a kedélyeim, ez is megvan, möhötünk haza.

Előre szólok, hogy ez a hagymaleves 25 perc alatt megvan, ebben már benne van a hagymapucolás, a hagymadarabolás, az anyázás a csípés miatt, 2 db zsebkendő felkutatása, és a könnyeink felitatása is.Úgyhogy, télleg szívből ajánlom.

3-4 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
kevés vaj
1 húsleves kocka
só, bors, petrezselyem, szerecsendió
2 ek liszt
1.5 dl tej
sajt

A hagymákat megpucoljuk, sajnálom, tényleg nem tudok jobb szót a pucolnira, ha megfeszülök se, esetleg a megszabadítjuk a héjától,de az meg sznob, úgyhogy maradjunk csak a pucolni-nál. Ha a fővárosiak nem értenék, írjanak levelet,vagy menjenek reklamálni a sóhivatalba. (tudom, hogy van még a hámozni is, meg a hántani, a szinonima szótár szerint meg: tisztít, feltakarít, takarít, leporol, de a leporoljuk a hagymát se biztos, h jó döntés, ami a választékosságot illeti.) Erről jut eszembe: Glóriaöribari, írtam a Akadémiának a ,,milyesmi" szabadalmaztatása ügyében, egyelőre csak ígéretet kaptam, hogy folyamatban van,ugyanis még el vannak foglalva az ,,ÁLAMFŐ", valamint az ,,ÁLOMÁS" szavak köznyelvbe való beépítésével. (Mai Schmitt-rovatunkat hallották.)
Nade, megvan a pucolás, jöhet a darabolás, félkarikákra.Közben fél lityó vizet felteszünk forrni a húsleves kockával,az lesz majd a felöntő-lé.


Nagyon jó, vajra a hagyma meg a fokhagyma, ha szép üveges, akkor felöntjük a húslével, abban főhet, fűszerekkel együtt. Mikor már elég puhának ítéljük, akkor mehet az előzetesen tejben kikevert liszt, ekkor lett nekem olyan sűrű, hogy főzeléknek is simán eladhattam volna, így hát öntöttem még rá pluszban egy kis tejet, ez ott elrotyogott magának, aztán kész.



A cipókat közben kibeleztem, és beraktam a sütőbe egy kicsit száradni,meg hogy jó ropogós legyen. (Az is lett. Éljen.)

Szórtunk rá még reszelt sajtot, nagyon fain lett.

1 megjegyzés on "Francia hagymaleves cipóban, sajttal"

Glória on 2012. február 10. 11:48 írta...

no jó, jó, de a zenyém helyesírási szempontból is megfelel az elvárásoknak. milyesmi for prezidönt!

 

Emm főz... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez