2012. május 29., kedd

Petrezselymes újkrumpli fasírttal és tejfölös uborkasalátával

Bejegyezte: Emm dátum: 10:47 0 megjegyzés
Még mielőtt kialakulna a lincshangulat, csak mondom, hogy el vagyok foglalva, mint a budai vár, tök sok a minden, kedvem meg kábé annak a fele, de főzök is serényen,meg táplálkozunk is, közben esküvőn voltunk, meg a bérbe adott kutyáért, jameg háromésfélévesek lettünk, minő boldogság, és képzeljétek, ettem grillpisztrángot, plusz szupereket találtunk ki a frigyünkre, ami ugye jövő májusban, szóval van dolog ezerrel. (Visszatérve az esküvőre, má' hogy a miénkre, a Gergő egyre lelkesebb, vasárnap dumáltunk az ágyban úgy másfél órát, működő ötletei vannak, viccesek meg praktikusak, fene se hitte volna. :)
Úgyhogy kedves Mindenki, bocsássatok má' meg légyszi, tele van az agyam.


Pénteken jól bevásároltam, mer aszittem, hogy főzök, erre meg közölte a Ember, hogy maradék-buli lesz, meg ne próbáljak főzni, esszük, ami található. (Mondom jó, a hús meg ott rohadjon meg, ahol van, mi? Neeem, majd vasárnap, hulla másnaposan főzzé'.Tudtam, h szeret.)
Nade, tehát vasárnap akkor.

Felkeltünk, elmásztam a kávéfőzőig, (ma reggel mondjuk jól felbaszott, mer én nem tudom, de néha úgy gondolja a kotyogó, hogy nem tekeredik le, és az Istennek se adja meg magát), aztán vissza az ágyig, ezt a távot úgy négyszer tettem meg, mire ember lett belőlünk, tökömnek se volt kedve elmenni SzegényMéziért, aki már 2 napja Zsófibarinőéknél leledzett, de a Gergő ígéretet tett, hogy közben ő összerántja a lakot, plusz elmosogat, és a többi.

 Hazaértünk az ebbel, eléggé ki volt égve ő is, mi is, tökéletes összképet alkottunk, ekkor álltam neki a pünkösdi menünek. (Jóvan, hazudtam, csak azért volt pünkösdi a menü,mer akkor készült, különben semmi extra, viszont én már nagyon rákívánkoztam az újkrumplira (szofisztikáltaknak: zsengeburgonya), plusz mindig támad ingerem a tejfölös uborkasalátára,úgyhogy muszáj voltam kitalálni vmi húúúst is, hogy Gergő is örüljön. )

Az újkrumplit megmossuk, (javasolt kisebbeket összeválogatni), és vízben lekapargatjuk. (A nagyon kezdőknek azt tudom mondani, hogy az újkrumpli kibaszás, mer az összes ujjadat összefogja, és soha, semmilyen körülmények között nem tudod lesikálni, max. ecetes ollóval. Oké, vicceltem. Le fog kopni egyszer. Úgy tíz-húsz év múlva.)
Szóval ha nagyobbakat választottunk, akkor feldaraboljuk, a kisebbeket félbevágjuk. Mehet főni, közben hagymát zsíron petrezselyemmel összefonnyasztunk,mikor má' kész, akkor mehet rá a pirospaprika, ezt a keveréket a puha krumplira öntjük, és összekavirnyázzuk. Ezzel meg is volnánk.

A fasírt:

40 dkg darált húst összekeverünk 2 tojással, egy fej üvegesre párolt, paprikás vöröshagymával, egy gerezd felaprított fokhagymával, ételízesítővel és borssal (én fehérborssal csináltam, mer a fekete elfogyott, ekkor kicsit tikkelt a jobb szemem), és két jó nagy szelet, langyos vízbe áztatott, majd kicsepegtetett kenyérrel. Ha lágynak látjuk, és nagyon tapad meg nyúlik, akkor dobjunk bele egy kis zsemlemorzsát.
No, ezt összegömbölygetjük, zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük. Pusziviszlát, ennyi volt.

Csütörtökön meg mindenki szorítson értem, aki él és mozog, mer újabb két bölcsfogamtól szabadít meg a fogdokker. Ha túlélem, akkor jövök, és elmondom,milyen volt. :)

2012. május 7., hétfő

Tárkonyos csirkeragu leves erdei gombával

Bejegyezte: Emm dátum: 8:57 0 megjegyzés
(..még mielőtt...ezt a receptet már olvashattátok nálam,méghozzá itt, viszont kicsit módosítottam rajta, ez következik most)

Alapszitu: Szombat, vendég nálunk piheg, névnapja is van, én délután hazakunkorodok jóAnyámhoz anyáknapját ünnepezni, de mégse hagyhatom itt az Embert meg a Vendéget kaja nélkül, ez gyorsan kész is van, jó is, meg különben is.

Gergővel elpengettünk a boltig, és ez lett belőle.

Mondjuk kicsit felhúztam magam, mer nem volt gomba, mondom,mi? Aztán ráakadtam az erdei gombára sós lében, jólesz.
Megjegyezném, hogy Apa szerint a gomba kategóriát csak az erdei gomba jelenti, minden más szar, és nemolyan, legyen így. (Emlékeim szerint nem túl gyakran mentem vele gombát szedni,mer egyszer belém esett a paklincs- aki nem tudja, hogy ez mi, az nézze meg a Palóc Nagyszótárban-, és én kevés dologtól undorodok úgy, mint a paklincstól, jó, talán, a lebbencsleves még harcba szállhat, plusz állandóan picsogtam, éhes vagyok, fáradt, és kicsi, meg amúgy meg meleg van/hideg van, nincs gomba, túl sok gomba van, ezt a szép kéket leszedhetem, neem?,  miéé?, megint picsogtam, szóval Apám szerint nem nekem való a gombázás, és én ezt el is hittem neki. :)

Jaj, a leves, már megint túl sokat beszélek. (Amikor be volt durranva a fogam, és én, mint egy Kvarg Lipi napokig, akkor se kaptam száj zárat, na, ez a nagyon nagy.)

Jöjjön, aminek jönnie kell:

Fél kg csirkemell
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 üveg erdei gomba (kicsit nyálkás, éticsigás, de mégis csak ez a igazi!)
1 jó nagy fej hagyma
tárkony, ételízesítő, bors, petrezselyem
1 főzőtejszín
2 szelet szalonna


A szalonnát apróra vágjuk, és egy nagy lábasba felrakjuk, égjen a zsííír. Aztán kiszedjük belőle az összeaszott (, igen, bé nélkül) szalonnákat, de a vendég unszolására azé hagytam benne egy pár darabot, igaz ami igaz. Erre a zsírra mehet a szintén apró hagyma, aztán meg a felkockázott csirkemell. Fűszerek start, aha, hát nem volt otthon tárkony. Ilyenkor lép életbe a párkapcsolatok 16. számú szabálya, miszerint ,,Ha nincs otthon tárkony/tej/tojás/tejföl, úgy a pár férfitagja köteles menyasszonya/barinője/neje segítségére sietni, és 5 percen belül, csapotpapot otthagyva, fejvesztve a boltba elinalni" (Jó szabály, szeretem.) Szóval fellőttem az égre a Gergő jelet, aki azon nyomban a segítségemre sietett, ezé má biztos, hogy hozzámegyek, ha akarja, ha nem.
Noszóval, befűszerezzük a húst, rárakjuk a karikákra vágott répákat, kis víz, puhulj. Mikor elégségesnek ítéljük meg az állapotokat, akkor mehet rá a gomba, majd kóstol, utánafűszerez, és ha kéjsz, akkor tejszín. Kalapkabát.

Kép az persze nem készült, mer közben már el voltam foglalva ezzel itt. :)

2012. május 6., vasárnap

Sütőben sült epres palacsinta

Bejegyezte: Emm dátum: 17:00 1 megjegyzés
Nem csalááás, és nem ámííítás, jó régen kutatok egy palacsinta recept után, amihez nem kell olaj, és annak a szaga, meleg, szétszakadó és medúza módjára a tányéron heverő cafrangok, és megvan, szép nap volt a tegnapi.

Vendégünk volt, az a jófajta, akinek szívesen főz az ember, aki szeret minket, és akit mi is szeretünk, ezért úgy gondoltam, hogy gyorsangyorsan ki is póbázom a szuper receptet. Oké, jó adag para is volt bennem, elvégre villantani kéne, meg nagyon vártam is, hogy milyen lesz az eredmény! Utólag ugyan némi változtatást eszközölnék, de azt kell mondanom, hogy minden igényt kielégítő, palacsinta ízű-és állagú dolgot sikerült összedobni, ja és most találtam meg az ugrás gombot, úgyhogy...janem, mégsem.

Tehát, amik nélkül nem lesz semmi:

20 dkg liszt
3 tojás
4 dkg cukor
2.5 dl tej
20/25/30 dkg eper (ki mennyire, mi nagyon)
csipet só
egy lötty olaj
szénsavas ásványvíz, vagy szóda


A dolgokat szépen csomómentesre kevertem, ehhez egy habverőt hívtam segítségül, mer' a Gergőt nem tudtam, mer éppen rendezte a hasziendát (értsd. locsolta a növényzetet az erkélyen), ezzel meg is volnánk. Annyit elszabtam, hogy a 4 dkg cukort szemre raktam, és nem mértem, ezé mondjuk édes se lett, de a végén szórtunk rá porcukrot, nem hiányzott belőle se.

No, ott tartottam, hogy összekever, és egy sütőpapíros tepsibe öntöttem az egészet, majd az elnegyedelt epreket belehajigáltam, és ennyi. Ööö..igen, ennyi. :) (Legközelebb nagyobb tepsibe teszem, most ilyen kis kör alakúba raktam, és kicsit vastag is lett, úgyhogy lányok, és fiúk, nyugodtan mehet a nagyobb tepsi is, higgyetek nekem.)

ELŐMELEGÍTETT sütő, 180fok, 30 perc, oszt annyi meg egy bambi. (Az előmelegítést most kifejezetten betartottam!)
Az egész pikkpakk, nem ördöngösség, kisgyerekeseknek és legszívesebben a tv előtt tespedőknek is ideális!

Nézzétek csak:

Folyékony halmazállapot

Szilárd halmazállapot

Felvágott

Siker és csillogás! :)



 

Emm főz... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez