2012. december 21., péntek

Tejszínes gesztenyekrémleves brandyvel és pirított fenyőmaggal

Bejegyezte: Emm dátum: 10:08
Ez is megvolt, szuper volt, és ezt most el is mesélem nektek..:)



....tegnap volt a Gergővel közös szentesténk, ami egyben az utolsó, nem 24-ére eső is volt, mert ha a fene fenét eszik, vagy cigánygyerekek potyognak az égből (nyugalom, nem kell hívni az amnesztiinternesönelt), jövőre akkor is együtt töltjük azt a napot, külön cég is leszünk, mer ugye májusban esküvő, plusz én tökre szeretném, ha nálunk gyülekezne össze a család.
Az egész mindent összevetve azt tudom mondani, hogy varázslatos, igazi karácsony estét rittyentettünk mi ketten, pálinkával, borral, jó kajákkal, jó zenékkel, tangóztunk is, meg énekeltünk,csilingelt a Jézuska, a Kutya is örült az ajándékának, (valamint meggyalázott egy gesztenyét).

A leves pedig, Gergő szerint maga a Mennyország volt. Ha az én véleményem is érdekel valakit, akkor én inkább azon az oldalon állok, miszerint tényleg nagyon különleges ízvilág, nem mindenkinek jön be, többek között nekem se lesz a kedvencem, de hogy nagyon extra, azt be kell ismernem. Eleve hendikeppel indult nálam, mer a sült gesztenye sem az én világom, érdekesnek érdekes, az viszont tuti. 

Aki ezt választja,és szeretné megcsinálni, előre mondom, hogy nem lesz egyszerű menet, macerás, pöcsölős, viszont megéri...;)


Kell:

30 dkg gesztenye (gondban voltam, mert nem tudtam,hogy létezik-e külön főzni-és sütnivaló gesztenye, de Zsófi barinőm hathatós közreműködésének hála, sikerült beszerezni)
1 liter alaplé
1 darab apróra vágott zellerszár
1 nagy alma fele (ha kicsi, akkor egy egész)
2 ek barna cukor
2 ek brandy
1 dl tejszín
sóbors


A gesztenyét zubogó vízbe feltesszük főni, de előtte vágjuk be a közepét, elviekben könnyebb lesz a hámozás (nem lesz.)




Közben megcsináljuk az alaplevet, amely művelet nálam kimerült egy húsleves kocka 1 liter vízben való megfőzésében (jó, senki nem tökéletes, amúgy is, minek teremtette volna a JóIsten a húsleves kockát, ha nem erre? Cö.). Mikor a gesztenye megfőtt (ez kb. 20-30 perc), szépen hámozzuk meg. Igen, azt a vastag héjat is. Igen, ami alatta van, és pirosas, azt is. Igen, ez törik. Igen, ez morzsálódik. Igen, azt a maradék héjat is. Igen, kézzel. Lehet késsel is. Igen, ez nagyon szar. 
Oké, megvagyunk, halleluja. Ezek a gesztenyedarabok belemennek az alaplébe, plusz az apróra vágott zellerszár, főjjé' te is 20 percig. 

A feldarabolt almát barna cukorral megkaramellizáljuk, és azt is hozzáadjuk a leveshez. Mikor eltelt a kábé 20 perc, akkor botmixerrel széttrancsírozzuk, ez nagyon jó rész lesz, ígérem, bár a színvilág inkább hasonlítható egy óvodai kakaós reggeli utáni mosogatáshoz, mint valami fullextrához, de nem kell parázni.

 Mehet bele a brandy, mondjuk én jól megküldtem, a szeszből sose elég, aztán a tejszín, és a sóbors a végén.

Okéj, te pihenjél addig, amíg a fenyőmagot megpirítom. Ez a fenyőmag dolog különben nagyon kúl, olyan mint az édes szotyi, csak hogy a borsodiaknak is kedvezzünk makuka, höhö, én eddig még csak fagyiban ettem, abban is jóvót. Serpenyő, félzacsi fenyőmag beleszór (mondjuk ez is attól függ, kinek mekkora a zacsija), a miénk ilyen Kalifás volt, kicsi, cseribe jó drága. (Nem annyira, de azé 500 forint körüli árat elkérni egy ilyen kis semmiségé, de hát karácsony van, nem küldöm el a Kalifát a jó büdös ....ba) Ez megpirul hipphopp, nem kell vele sokat foglalkozni, egy kis só még elfér rá.Ezzel a dologgal majd jól meghintjük tálaláskor.







A leves kész, pipa. Jöhet a többi.

0 megjegyzés on "Tejszínes gesztenyekrémleves brandyvel és pirított fenyőmaggal"

 

Emm főz... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez