- 1 kg csirkemáj
- 10-12 szem zöld bors
- 12-15 szem bors
- 8 szem borókabogyó
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
- 5 cl brandy (ennyit ír a recept, de én ajánlom a másfélszeresét:) )
- 25 dkg baconszalonna
- 3 dkg vaj
Elkészítés:
A csirkemájakat leöblítjük, lecsepegtetjük, és lehetőség szerint minden hártyát és nem cuki dolgot eltávolítunk róla.A szemes borsot és a borókabogyót durvára törjük, így adjuk a májhoz, amit egy üvegtálba teszünk, megszórjuk kevés sóval (tényleg kevés sóval, mert megkeményedik a máj a "több, mint kéne sótól"), a borssal, a borókabogyóval, a kakukkfűvel, majd lazán hozzákeverjük a zöld borsszemeket. Meglocsoljuk a brandyvel, lefedjük, és egy éjszakán/12 órán át a hűtőben érleljük. Ha egy kicsit ínyencebbek vagyunk, akkor egy kis szerecsendiót és gyömbért is lehet keverni a májhoz.
Másnap a sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat). A vajat felolvasztjuk (vigyázat, ha túlhevítjük, megváltozik az íze!). Az őzgerincformát kibéleljük a kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletekkel úgy, hogy végük túllógjon a forma peremén, hogy sütés előtt, ha már a máj is a formában van rá tudjuk hajtogatni a masszára. Kiemeljük a pácléből a májat, kissé lecsepegtetjük(nem kell teljesen lecsepegtetni, nem gond, ha marad egy kis lé rajta), a formába tesszük. Tetejére locsoljuk a vajat, és visszahajtjuk rá a szalonnaszeletek végét. Az őzgerincformát kisebb tepsibe állítjuk, annyi meleg vizet öntünk alá-köré, hogy a „derekáig” érjen, és a sütőben 1 órán át gőzöljük benne a pástétomot. Kivesszük a sütőből, a máj tetejére alufóliát fektetünk, 2 kilónyi súllyal (pl. cukorral, vagy konzervvel) lenyomtatjuk, azaz „tömörítjük”. Hagyjuk egészen kihűlni, majd legalább 12 órára hidegre tesszük.
A hűtés után pirítóssal, petrezselyemzölddel és konyakkal kínáljuk!
Ennek az egyszerű, olcsó ámde annál finomabb előételnek az íze a libamájéval vetekszik:)
0 megjegyzés on "Konyakos csirkemáj (Járdai-Hangácsi Zsófi)"
Megjegyzés küldése