2012. május 7., hétfő

Tárkonyos csirkeragu leves erdei gombával

Bejegyezte: Emm dátum: 8:57
(..még mielőtt...ezt a receptet már olvashattátok nálam,méghozzá itt, viszont kicsit módosítottam rajta, ez következik most)

Alapszitu: Szombat, vendég nálunk piheg, névnapja is van, én délután hazakunkorodok jóAnyámhoz anyáknapját ünnepezni, de mégse hagyhatom itt az Embert meg a Vendéget kaja nélkül, ez gyorsan kész is van, jó is, meg különben is.

Gergővel elpengettünk a boltig, és ez lett belőle.

Mondjuk kicsit felhúztam magam, mer nem volt gomba, mondom,mi? Aztán ráakadtam az erdei gombára sós lében, jólesz.
Megjegyezném, hogy Apa szerint a gomba kategóriát csak az erdei gomba jelenti, minden más szar, és nemolyan, legyen így. (Emlékeim szerint nem túl gyakran mentem vele gombát szedni,mer egyszer belém esett a paklincs- aki nem tudja, hogy ez mi, az nézze meg a Palóc Nagyszótárban-, és én kevés dologtól undorodok úgy, mint a paklincstól, jó, talán, a lebbencsleves még harcba szállhat, plusz állandóan picsogtam, éhes vagyok, fáradt, és kicsi, meg amúgy meg meleg van/hideg van, nincs gomba, túl sok gomba van, ezt a szép kéket leszedhetem, neem?,  miéé?, megint picsogtam, szóval Apám szerint nem nekem való a gombázás, és én ezt el is hittem neki. :)

Jaj, a leves, már megint túl sokat beszélek. (Amikor be volt durranva a fogam, és én, mint egy Kvarg Lipi napokig, akkor se kaptam száj zárat, na, ez a nagyon nagy.)

Jöjjön, aminek jönnie kell:

Fél kg csirkemell
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 üveg erdei gomba (kicsit nyálkás, éticsigás, de mégis csak ez a igazi!)
1 jó nagy fej hagyma
tárkony, ételízesítő, bors, petrezselyem
1 főzőtejszín
2 szelet szalonna


A szalonnát apróra vágjuk, és egy nagy lábasba felrakjuk, égjen a zsííír. Aztán kiszedjük belőle az összeaszott (, igen, bé nélkül) szalonnákat, de a vendég unszolására azé hagytam benne egy pár darabot, igaz ami igaz. Erre a zsírra mehet a szintén apró hagyma, aztán meg a felkockázott csirkemell. Fűszerek start, aha, hát nem volt otthon tárkony. Ilyenkor lép életbe a párkapcsolatok 16. számú szabálya, miszerint ,,Ha nincs otthon tárkony/tej/tojás/tejföl, úgy a pár férfitagja köteles menyasszonya/barinője/neje segítségére sietni, és 5 percen belül, csapotpapot otthagyva, fejvesztve a boltba elinalni" (Jó szabály, szeretem.) Szóval fellőttem az égre a Gergő jelet, aki azon nyomban a segítségemre sietett, ezé má biztos, hogy hozzámegyek, ha akarja, ha nem.
Noszóval, befűszerezzük a húst, rárakjuk a karikákra vágott répákat, kis víz, puhulj. Mikor elégségesnek ítéljük meg az állapotokat, akkor mehet rá a gomba, majd kóstol, utánafűszerez, és ha kéjsz, akkor tejszín. Kalapkabát.

Kép az persze nem készült, mer közben már el voltam foglalva ezzel itt. :)

0 megjegyzés on "Tárkonyos csirkeragu leves erdei gombával"

 

Emm főz... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez