2012. január 23., hétfő

Palócgulyás

Bejegyezte: Emm dátum: 8:38
Mint már említettem volt (a hétfő reggel nálam mindig emelkedett hangulatban zajlik, ezért is szárnyalok most ilyen költői magasságokba), vendégeket vártunk szombatra. Ezek a rendes vendégek voltak, kaptam is tőlük szuper névnapi ajándékot, mert hogy ők tényleg olyan rendesek, hogy nem vonják össze a szülinapommal, ezért örök hála, meg píszendlav. Szóval gofri-sütőt kaptam, meg gofris receptes könyvet, amit ők állítottak össze nekem, névre szóló meg minden. :)
Ok, most nem jön az ihlet, cigiszünet.
No, a szombat boldog nihilben telt, vásároltunk, ettünkittunk, megvolt a hétvégi überreggelink is. (Olyankor konkrétan kereskedelmi mennyiséget eszünk meg.)
Jajmost, dolgok történtek, mer ugyanis holnap lesz a szülinapom, és ma kaptam tortát is az anyukámtól, meg gyertyát, meg ajándékot, úgyhogy nagy a boldogság, 26 ide, vagy oda. Mivel holnaptól közelebb leszek a 30hoz, mint a húszhoz, felszólítom a Gergőt is, hogy benne vagyok már a korban, úgyhogy megyek vagy gyesre, vagy nyugdíjba, dönthet.
Notehát, a gulyásleves. Minden pontosan úgy történik, mint a sima gulyásnál. (Ezúton is  idézném Glóriaöribarimat, miszerint a HogyvagytokAndorral? kérdésre általában a ,,Hát úgy simán" választ kapom.)

Ami feltétlen köll:

1 kg lapocka
2 sárgarépa
1 fehérrépa
zellerkaralábé
3-4 krumpli
fél kg zöldbab
hagyma
fokhagyma
liszt
tejföl


No, a húst feldaraboljuk, de nem ám csak úgy nagyjából, hanem becsületesen apróra. (Mivel nem voltam benne biztos, hogy a rendes vendégeink közül mind a kettő megeszi a disznaut, ezért mondom jó kicsire vágom, hátha nem veszik észre...:D )
Eközben a Gergő valami világgazdaságról szóló dokumentumfilmet nézett a youtube-on, szóval a hangulat adott volt. (A Kutya egész napos száműzetésben leledzett és/vagy méltatlankodott, hogymostmé, de hajthatatlanok voltunk, akármennyire is Shrekmacska fejet vágott. Én mondjuk időről-időre meginogtam, de a Ház Ura hajthatatlan volt.)
Szóval mikor végeztem a hússal, akkor jöttek a répák, azokat kicsire kell szintén karikázni. (Ezt a részét tökre szeretem, igazamiigaz.)
Aztán a hagyma...nem tudom, ki hogy van vele, de egyre kevésbé bírom sírás nélkül megállni a hagymapucolást, ezért hát az első dolog, ami a kezembe akadt,  és bárminemű védelmet volt képes nyújtani, egy 3D-s mozis szemüveg,  persze tévedtem, nem használt egy fikarcnyit se. :/ Viszont a Gergő feltétlen elismerését a leleményességemet illetően azért kivívtam.
Mikor mindennek a felszeletelésével megvagyunk, akkor mehet főni, hagyma-hús-zöldség sorrendben, én mondjuk rádobtam még egy pörkölt kockát, mer annak jó füstölt íze van, meg egy babérlevelet, meg köménymagot, meg sóborsot, egész borsot is, piros aranyat és ennyi. Felengedtem vízzel, fedő, 20-25perc. Ha megpuhult minden, akkor mehet a krumpli, aztán pedig a zöldbab.
Egyszerűen kivagyok attól, hogy a Gergő sose nem akar semmit se megkóstolni, mindig könyörögnöm kell és különböző, egyenlőtlen felajánlásokat tennem. (Ezt most nem részletezném, hogy szombaton mit kellett felajánlanom cseribe..:D )
Ha már minden jó, és jóízű is, akkor 2 ek lisztet kikeverünk egy kis pohár tejföllel, és belekeverjük. (Én mostanában kislyukú szűrővel szoktam, mert akkor kicsit se lesz csomós.)
Na, ennyi történt, így volt, mind elfogyott.


Sajnálatos módon, jelenleg nincs ihletem, a hétfő nem vmi inspiráló. Holnap viszont szülinapom lesz, a felajánlásokat és az ajándékokat az öltözőmbe kérem.

Ja és nem mellesleg, a fahéjas almagombóc receptje, ami egyébként a világ legjobbja, az holnap jön. :P

2 megjegyzés on "Palócgulyás"

polarpanna on 2012. január 23. 8:49 írta...

ihletmentesen is remek lett, szokásodhoz híven, csak a tovarepülő évek nehogy elvigyék a remek írási tehetséggel megáldott éned is feneségeshencegnő!! pusziiiík :P

Emm on 2012. január 23. 8:52 írta...

Áháháhá, fenséges henciiilááány! :D Köszönöööm! :) <3

 

Emm főz... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez